
 

                                                            

 

 

BM6 (A102) PROGRAMME – ELIGIBILITY – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

SECTION 1- ENTRY REQUIREMENTS 
 
 
1.1 WHAT ARE THE ENTRY REQUIREMENTS FOR THE BM6 PROGRAMME? 
 
All applicants must meet both the academic and non academic entry requirements for the programme as well as 
fulfilling at least three eligibility criteria. If an applicant exceeds the required academic grades (i.e. achieves grades 
higher than those we are asking for) you will still be considered for this programme.  For full details of the entry 
requirements please visit our website at 
http://www.southampton.ac.uk/medicine/undergraduate/courses/bm6_a102.page?#overview 
 
The requirements for the BM6/A102 widening access programme for 2018 are:  

• 3A levels at grades BBB or above.  To include chemistry and biology (or equivalent qualifications).  Subjects 
with material that overlaps (e.g. biology/sports studies, mathematics/further mathematics) may not be 
offered in combination at A level.  General studies, Critical Thinking and key skills are not accepted. The 
BTEC Applied Science is not accepted 

• 5 GCSEs at grade C.  To include Mathematics, English, Chemistry and Biology (or Science and Additional 
Science)  (or equivalent) 

 
In order to be eligible for the programme, applicants should ensure that they fulfil three of the following eligibility 
criteria:  
• First generation applicant to Higher Education  
• Parents, guardian or self in receipt of a means tested benefit  
• Young people looked after by a Local Authority  
• In receipt of 16-19 bursary or similar grant*  
• Resident in an area with a postcode which falls within the lowest 20% of the IMD (Index of Multiple Deprivation), or    
a member of a travelling family.  
• In receipt of free school meals at any time during Years 10-13* 
 
* Where an applicant chooses the Free School Meals criteria and the 16-19 bursary criteria, the 16-19 bursary must 
be awarded for something other than Free School Meals. E.g. Transport costs between home and college, text 
books/stationery/printing.  
 
International applicants, graduate applicants, and students who have previously enrolled on a 
higher education course are not eligible to apply for the BM6 programme. 
 
 
SECTION 2-GENERAL QUESTIONS 
 
 
 
2.1 I AM AN INTERNATIONAL APPLICANT. AM I ELIGIBILE TO APPLY FOR THE BM6 PROGRAMME? 
 
No, unfortunately not. The BM6 programme has been specifically designed to widen access into the medical 
profession in the UK. The programme is only open to applicants who have been classified as Home/EU. 
 
2.2 I HAVE PREVIOUSLY ATTENDED UNIVERSITY IN EITHER THE UK OR OVERSEAS. AM I ELIGIBLE FOR THE BM6 
PROGRAMME? 
 
No. The BM6 programme is not open to applicants who have previously attended higher education. 
 
2.3 I ONLY MEET ONE OR TWO OF THE ELIGIBILITY CRITERIA FOR THE PROGRAMME.  AM I ELIGIBLE TO APPLY? 
 
No. Only applicants who meet three (or more) of the eligibility criteria, at the time of applying (and are able to 
provide evidence of this eligibility where appropriate) may apply for the BM6 programme. If you do not meet three 
of the six eligibility criteria your application will be unsuccessful. 
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Note:  It is not possible to be considered for the BM5 programme as an alternative, if you find you do not 
meet the criteria (unless you have applied to BM5 as an additional choice). 
 
2.4 HOW DO I PROVE I MEET THE ELIGIBILITY CRITERIA? 
 
After you have applied for the BM6 programme via UCAS you will be sent an Eligibility Criteria form which you must 
complete and return to the Admissions Office by the 30th November 2017 deadline. To support some of the criteria 
you MUST provide evidence. This will be indicated on the Eligibility Criteria form. 
 
No application will be considered until the Eligibility Criteria form and supporting evidence have been received by 
the Admissions Office. If you are not able to meet the eligibility criteria your application will be unsuccessful.  
 
2.5 WHAT IF MY EVIDENCE HAS MULTIPLE ADDRESSES? 
 
All relevant evidence provided must be up to date and (if applicable) should have your current address 
e.g. (the one listed on your UCAS form).  Any difference in addresses will require further explanation and 
evidence of a change of address. 
 
2.6 HOW DO I SUBMIT MY FORM AND EVIDENCE (IF REQUIRED)? 
Email is preferred but you are also able to post your form to us. 
 
EMAIL 
Any documents can be sent to us here at ugapply.fm@soton.ac.uk  
- Your forms should be included as attachments to the emails (not copied within the body of the text) 
and formatted as pdfs, word documents or photos 
- If your email will not send, your attachments may be too large and you might need to split the 
documents over 2-3 emails, ensuring you use the same heading. 
 
POST 
Recruitment and Admissions 
Faculty of Medicine 
University of Southampton,  
Building 85, Life Sciences Building, Highfield Campus 
Southampton, SO171BJ 
 
- If you choose to post your form, it is your responsibility to ensure we receive it. You can do this by 
ensuring that you send the form to the correct address, leaving enough time for it to arrive before the 
deadline and ensure you keep proof of postage. 
 
2.7 HOW WILL I KNOW YOU RECEIVED MY FORM/EVIDENCE? 
You will be sent a Confirmation email on receipt of your Forms. Forms sent via email will normally be 
acknowledged within 5 working days. It will take longer for those who choose to post their forms. 
 
If you have not received a Confirmation email more than 10 working days after emailing (15 working 
days by post) your Eligibility form please contact us. 
 
2.8 WHY HAVE I RECEIVED A FEES CLASSIFICATION FORM? 
This form is sent to some applicants when it is unclear what their Fee Status is.  
This form is separate to the Eligibility Form and should be sent to the correct email address: 
Feesclassification@soton.ac.uk 
 
2.9 WHAT IF I HAVEN’T SUBMITTED MY FORM OR EVIDENCE BY THE DEADLINE? 
All applicants must submit their completed Eligibility Form and any required evidence by the deadline.  
Forms will not be accepted past this date and any applicants who have not submitted their evidence will 
not be considered further.  
It is the responsibility of the applicant to ensure any forms are complete and accurate and sent to the 
correct address. 



 

                                                            

 

 

 
SECTION 3- ELIGIBILITY CRITERIA 
 
3.1 WHAT IF MY SIBLINGS HAVE ATTENDED/ARE ATTENDING UNIVERSITY?  
 

It does not matter if your siblings are at or have been to university. 
 
3.2 WHAT IF MY PARENT/S HAVE ATTENDED A HIGHER EDUCATION COURSE AS A MATURE STUDENT? 
 

We will assess each applicant in this position on an individual basis.   
 

 
3.3 WHAT IF MY PARENT/S HAVE ATTENDED A HIGHER EDUCATION COURSE OVERSEAS OR EU? 

 
You will not be able to select this criteria, this still counts as having attended a higher education course. 

 
 
3.4 WHAT DOES ‘PARENTS, GUARDIAN OR SELF IN RECEIPT OF A MEANS TESTED BENEFIT MEAN? 
 

This means that either you or your parents or guardian (if you still live with them) receive a means tested benefit 
such as Income Support, Income Based Job Seekers Allowance, Housing Benefit, Council Tax Benefit, Child Tax 
Credits, Universal Credit, Working Tax Credit Social Fund (in some cases).  It does NOT include CHILD BENEFIT.  
Applicants must be in receipt of any of the above at the time of applying.  We will not accept documentary 
evidence sent separately, after the 30th November 2017 Eligibility Form deadline. 
 
Parent’s/guardian’s means tested benefits will not normally be considered for mature (aged 21 and over) 
employed applicants. 
 

 
3.5 WHAT DOES ‘YOUNG PEOPLE LOOKED AFTER BY A LOCAL AUTHORITY’ MEAN? 
 

This is someone who, as a child, has been looked after by a Local Authority and may still be receiving Local 
Authority Support. 

 
3.6 WHAT DOES ‘IN RECEIPT OF A 16-19 BURSARY OR SIMILAR GRANT’ MEAN? 
 

You may be eligible for this bursary if you are: a young person in care; a care leaver; a young person claiming 
income support in your own name; a disabled young person who receives both Employment Support Allowance 
and Disability Living Allowance in your own name; young person facing financial barriers to continuing in 
education after age 16.  Students facing genuine financial difficulties may be awarded the bursary at the 
discretion of their school, college or training provider.  For example, to help with transport, meals, books, 
printing, lunch voucher & equipment. The bursary purpose is to provide financial support to help students 
overcome specific barriers to participation, so they can remain in education. It does not include a bursary to pay 
for private school fees.  If you choose the Free School Meals Criteria and the 16-19 bursary, the 16-19 
bursary must be awarded for something other than Free School Meals, e.g. transport, books, stationery, 
printing. 

    
 

3.7 WHAT DOES ‘IN RECEIPT OF FREE SCHOOL MEALS AT ANY TIME IN YEARS 10-13’ MEAN? 
 

If you are, or have ever received the Government funded free school/college meals during this period, we would 
require confirmation of this from your school or your original confirmation letter/document. 

 
3.8 WHAT DOES ‘RESIDENT IN AN AREA WITH A POSTCODE WHICH FALLS WITHIN THE LOWEST 20% OF THE 
IMD (INDEX OF MULTIPLE DEPRIVATION) OR A MEMBER OF A TRAVELLING FAMILY’ MEAN? 
 

If you choose this eligibility criterion the Admissions Office will use the home address and postcode detailed on 
your UCAS application form to check the authenticity. Only one address may be used, the address on your UCAS 
application. 

 


