Skip to main navigationSkip to main content
The University of Southampton
Southampton Marine and Maritime Institute

‘Herhaling Titanic-ramp is onwaarschijnlijk’

Published: 5 April 2012

Volgens onderzoeker Ajit Shenoi is het onwaarschijnlijk dat een scheepsramp à la de Titanic ons in de toekomst treft.

Professor Shenoi is verbonden aan de universiteit van Southampton en is een expert op het gebied van de scheepvaart. Zo studeerde hij scheepsbouw en werkte hij enkele jaren in een scheepsdok.

Twee soorten fouten

Professor Shenoi weet ongetwijfeld waar hij over praat. Maar beweren dat een scheepsramp zoals die van de Titanic waarschijnlijk niet nogmaals kan gebeuren, is nogal wat. Waar baseert hij die claim op? Shenoi beroept zich ten eerste op het onderzoek dat na het zinken van de Titanic werd uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er op twee gebieden fouten zijn gemaakt. “De eerste fouten hebben te maken met de training van de bemanning en de communicatie en het management aan boord van schepen.” Shenoi denkt dan bijvoorbeeld aan een duidelijke onderverdeling van taken en verantwoordelijkheden. “Ten tweede heeft het alles te maken met de technologie.” Hij denkt dan aan de aanwezigheid van reddingsboten, maar ook aan de bouwmaterialen van het schip bijvoorbeeld.

Wijze les

We hebben van de ramp met de Titanic geleerd, zo stelt Shenoi. Zowel op het gebied van de bemanning als op technologisch gebied. Natuurlijk zit een ongelukje in een klein hoekje, maar dankzij die wijze lessen van de Titanic resulteert een scheepsramp toch minder snel in een groot aantal doden.

Toen de Titanic af was, werd beweerd dat dit schip niet zinken kon. Niet veel later lag het op de bodem van de zee. Shenoi houdt dan ook een slag om de arm wanneer hij over een eventuele herhaling van de Titanic-ramp spreekt. Het kan tenslotte gek lopen. “Het is onmogelijk om te zeggen dat een ongeluk in de trant van de Titanic nooit meer zal gebeuren.” Maar onwaarschijnlijk is het wel. “We kunnen met vertrouwen stellen dat de kans op een tragisch ongeluk op net zo’n grote schaal als de Titanic vandaag de dag heel klein is.”

Notes for editors

http://www.scientias.nl/herhaling-titanic-ramp-is-onwaarschijnlijk/60099

Privacy Settings